Photography"> random picks
Schaden.com - Projects * Publishing * for International Contemporary Photography

 

Hans van der Meer
Achterland
SC
De Verbeelding 2004

Achterland, das ist das Hinterland hinter den großen Städten. Und unser Lieblingsnachbar plädoyiert für das Leben im Hinterland.
Für alle Fans von 'Hollandse Felden', vernacular photography, und Kleinstadtarchitektur.

"De foto's (in kleur) tonen ook de Nederlandse obsessie met straatmeubilair. In stadhuizen en stadskantoren bedenken commissies hoe onze straten en pleinen ingericht moeten worden. Zij maken tekeningen, maquettes en andere presentaties en kiezen uit een catalogus de liefst onverwoestbare delen van hun gedroomde inrichting. En wanneer één en ander dan na een langdurige besluitvormingsprocedure zijn beslag krijgt, ziet het er inderdaad net zo uit als op die tekeningen en maquettes: Legoland. In de foto's van Van der Meer wordt de Nederlandse behoefte aan netheid en overzichtelijkheid extra helder door de manier van fotograferen. Het zijn composities zonder poespas, het hoofdonderwerp staat vaak centraal en groot in beeld en menselijke aanwezigheid blijft tot een minimum beperkt. En nergens is er zwerfvuil te bekennen. Nederland als een uitvergroting van Madurodam.

Boven deze tekst staat de omslagfoto van Achterland met daarop de ijsbergslaoogstmachine. Van der Meer ging ervan uit dat dit futuristisch ogende gevaarte via een satelliet of door een operator achter beeldschermen bestuurd wordt. Maar nee, het blijkt een langzaam over het bouwland schuivende sweatshop, waarin twintig Portugezen ieder driehonderd kroppen sla per uur lossnijden en inpakken." PhotoQ, Niederland.

 


random picks